fredag 8 januari 2016

Marcus Birro och Anders Lindberg möttes i SVT:s Aktuellt i går ..


.. och meningen var kanske att de skulle tala om hur eller om yttrandefriheten påverkats efter terrordåden mot tidningen Charlie Hebdo.

Tror jag? För det är ju knappast möjligt att kalla det som blev för debatt eller samtal. Markus Birro försökte, genom att vara självkritisk, få någon form av gensvar från Anders Lindberg som sa att även han insåg att han varit en del av det som kallats "Åsiktskorridoren" .. men det var naturligtvis ett besvär han kunde ha besparat sig.

Att hitta självinsikt eller självkritik hos en anställd på Aftonbladet är ju en fullständigt hopplös tanke. Aftonbladet är Sveriges enda oberoende tidning .. slog Anders Lindberg fast. ALLA andra tidningar är ägda av borgerligheten och kapitalet, och när Birro ville tala om att människor i dag i allt större omfattning söker information hos "fri media", så var inte heller det något populärt samtalsämne.

Men som vanlig gräsrot lärde jag mig i alla fall två saker av Anders Lindberg.

För det första .. Åsiktskorridoren, det är något som inte finns och om den finns så är det numera högertrafik i den, eftersom det bara talas om invandring nu för tiden. Vilket då leder till slutsatsen att Anders Lindberg och Aftonbladet anser att invandring .. dvs asyl- och migrationsfrågor .. är högerfrågor.

Det förklarar ju en hel del.
Statsministerns mystiska frånvaro, till exempel.

För om alla problemen med flyktingar, id-kontroller, gränser, bostadsbrist för nyanlända, bråk på asylboenden, ålderskontroller, sexuella trakasserier som gör att badhus tvingas ha separata pooler för män och kvinnor, vakter på bibliotek, socialkontor, vårdcentraler och sjukhus ... är högerproblem så är det ju knappast hans bord utan något som den förra regeringen ställt till med?

Eller nåt?

I varje fall så kan ju inte ledaren för en vänsterregering befatta sig med högerfrågor. Det säger ju sig själv? Den slutsatsen är ju lika logisk som avslutningsmeningen i Åsa Romson och Gustav Fridolins debattartikel i DN i dag.

För det andra .. Åsiktskorridoren, som inte finns, är .. när den finns .. endast till för journalister, SVT-medarbetare, etablerade debattörer, opinionsbildare och godkända statsvetare/ekonomer. Alla andra, utanför Åsiktskorridorens dörrar, verkar ses som antingen enfaldig valboskap eller hatiska nät-troll?

"Folket" .. jag undrar hur Anders Lindberg och hans kollegor ser på oss? Hur politikerna tror att vi är?

Dumma, obildade spån som inte vet hur "verkligheten" ser ut i den obefintliga Åsiktskorridoren, där reaktionerna på faktiska, aktuella händelser kallas för högertrafik?

Om jag skulle skriva att även en hemlös, missbrukande uteliggare läser böcker och förmodligen också skulle kunna göra en lika rättvisande och välskriven samhällsanalys som en Aftonbladet-skribent .. skulle Anders Lindberg tro mig då?

Folkförakt .. det är när media tar flera dygn på sig för att avgöra vilka terrorhandlingar som "folket" kan ta del av utan att bete sig som de idioter som media beslutat att de är.

Folkförakt .. det är när feministerna vänder, från att vara för kvinnor, till att vara mot män och dessutom ställer sig på förövarens sida i sexbrott där förövaren befinner sig i en situation och i ett sammanhang som gör att han kan ses som större ett offer än det offer han lämnade efter sig?

Folkföraktet som sipprar ner från dem som anser sig stå för sanningen och godheten, göder myllan som gräsrötterna växer ur. För varje ledarartikel som Anders Lindberg och hans kollegor skriver i "Sveriges enda oberoende tidning" så får Sverigedemokraterna en ny väljare.

Det är jag faktiskt övertygad om. För utan Aftonbladet hade SD inte haft den position de har i dag. Jag antar att de är oerhört tacksamma?

"Jag tror att Sverige har en av världen starkaste yttrandefriheter" .. sa Anders Lindberg och han har alldeles rätt. Den som släpps in i diskussionerna och debatterna kan säga vad den vill. Men som Marcus Birro sa .. vad hjälper det, "jag får ju inte ens en chans att bli motsagd"?

Folket, folkrörelse, folkhemmet, folkets folkvalda representanter .. vilka är det i dag? Förr stod direktörerna med cigarr i handen och fickorna fulla med sedlar på satirteckningarna och arbetaren .. "folket" .. sökte makten och inflytandet.

I dag finns inte motsvarande bild som skildrar de välklädda, arroganta politikerna, journalisterna och debattörerna som står där, lika dästa, mätta och välavlönade .. medan "folket" har börjat söka andra vägar för att kunna bli sedda, hörda och få en känsla av delaktighet.


Det skrämmer mig. Men det skrämmer inte Anders Lindberg. Får vi bara vänstertrafik i Åsiktskorridoren så löser sig resten .. för då får högern ta sitt ansvar för högerfrågan om invandringen igen.


3 kommentarer:

 1. Var gång jag ser AL börjar det krypa i kroppen på mig och ett lätt illamående börjar. Denna fega lilla rädda ynkrygg gömmer sig bakom en tidning som är långt ifrån oberoende. Vet han inte om det? Eller är han riktigt korkad? Eller har det gått så långt att de börjar förneka sina egna? AL är god tvåa efter en viss annan förvirrad herre som har ett lika smalt ordförråd som åsiktskorridorens bredd och höjd.

  Man blir bara trött när man hör på dessa dårar och önskar innerligt att de får smaka på sin egen godhet och sina egna värderingar. För den dagen kommer, när deras lakejer vänder kappan och hugger dem i ryggen.

  SvaraRadera
 2. Herregud !
  Det finns väl ingen tidning som är så mycket Pravda som Aftonbladet. Dom skriver ju precis det som Mp och S vill att dom skriver...Oberoende ! Kiss my ass!

  SvaraRadera
 3. Var det inte Aftonbladet som använde en slogan som lät så här: "Om sanningen skall fram behövs Aftonbladet". En ganska övermaga slogan i mitt tycke.
  Man kan grubbla sig grön på vad 'sanning' är i media och i så fall vems 'sanning' det är... Och när man kommit fram till svaret på frågan om vems sanning det är vet man att det i Aftonbladet alltid är vänsterns och att den 'sanningen' inte har något att göra med 'sanningen'.
  Då bör man ta sig en funderare!
  Om sanningen skall fram behövs inte Aftonbladet alls! /Gunilla

  SvaraRadera