söndag 28 februari 2010

Det bästa jobb jag någonsin haft ..

.. fick jag helt oväntat tack vare att jag la mig i och hjälpte till helt oavlönat.

Det var på biblioteket på min hemort där jag var en ständigt återkommande låntagare. Det gjorde att jag lärde känna personalen väldigt väl och ofta dröjde mig kvar för en pratstund - jag är av naturen en pratglad typ. När det krisade till sig brukade jag också hoppa in och hjälpa till så att det blev utrymme för en kopp kaffe innan stängningsdags. Det var rena bonusstunder för mig som inte ens var i närheten av de kvalifikationer som krävs för att få jobb som bibliotekarie.

Men plötsligt en dag .. så ringer de från biblioteket och frågar om jag vill jobba som kanslist på halvtid!!!

Jag menar .. det var ju inte ett jobb!! Det var en belöning .. och så roligt har jag aldrig haft på en arbetsplats tidigare.

Jag läser om regeringens storsatsning "Lyftet" och förundras över reaktionerna? Varför känner man sig så utnyttjad när det erbjuds praktik i stället för passivitet för samma ersättning?? Varför springer man inte i väg och tjatar till sig praktikplats på en drömarbetsplats eller försöker få in en fot i en bransch som verkat omöjlig??

Lena Mellin uttrycker det bättre än vad jag någonsin själv kan göra när hon skriver om .. "Praktiken fixar inga siffror - men kan leda till jobb. Jobb är bäst. Praktik är näst bäst."

Jag förstår inte problemet? Är det bättre att sitta på ändan och vänta på jobb som inte finns eller som man inte vill ha - i stället för att få en chans att marknadsföra sig själv på en arbetsplats som verkar bra??

Jag fick ingen lön för hjälp jag gav frivilligt och med glädje - men jag fick ett jobb som jag älskade i många år! Det kallar jag utdelning - eller vinstlott!!!

4 kommentarer:

 1. Jag är så trött på folk som gör sig till deltagare i sporten "jag blir kränkt och utnyttjad" så fort man försöker göra en insats eller en ingång åt dem till ett socialt liv.Jag skulle hjula runt om jag fick praktikjobb vad det än vore - det är en möjligthet till mycket och definitivt en ingång om inte annat för kontakterna och rutiner som skapas åt individen.Det kan också ge en fingervisning om att nähä det här var nog inget för mig, det passar inte - men erfarenheten har man iaf. Alla tidningar tror jag har haft en gallupundersökning hos de som är arbetslösa hur de ställer sig till praktik. En del är positiva medan en del är så aviga så det är inte sant. En del har faktiskt krävt ett riktigt jobb med bra betalning annars kan det kvitta. Riktigt irriterad blir jag när svenska ungdomar som hoppat av gymnasiet eller inte gått där anser sig ha rätt till ett arbete med 30 000 i månaden utan att de har utbildning eller erfarenhet. Ditt biblioteksarbete låter som en dröm , jag stannade vid att hjälpa till och sortera in återlämnade böcker helt på frivillig basis. Roligaste arbetet var annars de månader jag arbetade på förlossningsavdelningen på sjukhuset - fantastiskt varje gång ett nytt barn kom till världen.

  SvaraRadera
 2. Problemet är ju att man måste ha lön för att försörja sig och att det skall, för att citera Moderaterna själva: löna sig att arbeta.
  Utför man ett riktigt jobb bör man få riktig lön eller iaf bättre än bara en bit över 3000 i månaden efter skatt.. Det betalar ju inte ens en hyra. (Sen är jag själv i princip emot statliga jobb när dessa inte är absolut nödvändiga då de bekostas med skattemedel)

  Med det sagt.. unga som bor hemma, deltidsstudenter med fixat boende (genom skola eller bidrag osv) och egentligen alla arbetslösa om denna lön är UTÖVER bidrag.. (för annars har de flesta helt enkelt inte råd att ta ett sånt här "jobb", kan inte "försörja" sig - det är ju t.o.m mindre än bidraget) bör ändå ta chansen. Erfarenhet är aldrig fel, även om lönen är usel.

  Det må vara ett dåligt förslag, mest ett slöseri med skattepengarna, och absolut inget substitut för att skapa riktiga jobb inom den privata sektorn.. Men det blir ju ett desto större slöseri om ingen hakar på.

  Jag är emellan jobb (jobbar mest med tillfälliga reklamjobb, är egentligen student) och kommer haka på själv om jag har råd, det går att kombinera med studierna, och såvida det enda som erbjuds nu inte råkar vara en praktik på skatteverket.. Jag är ännu inte beredd att sälja själen för erfarenhet. :P

  SvaraRadera
 3. GRANNY .. det är lite märkligt att de flesta ALLTID ser svårigheterna i allting och så få tar till vara på möjligheterna??

  LIBERAL .. att det ska bli så många praktikplatser på statliga myndigheter beror, om jag förstått det rätt, på att det erbjudits så få praktikplatser från annat håll.

  Och jag kan förstå varför, för en praktikplats under en kortare tid är inte vad du kallar ett "riktigt jobb" utan det handlar om att ta hand om någon som inte kan eller har någon erfarenhet alls av arbetsuppgiften.

  Ersättningen är ju samma om den arbetslöse jobbar eller inte så det är ju knappast ett "utnyttjande" utan en möjlighet.

  Om du som blivande reklamare kan övertala en reklambyrå att ta emot dig som praktikant, skulle du tacka nej då om du inte fick full lön??

  I så fall är du ju korkad om du kastar bort en så fantastisk chans att marknadsföra dig själv och dina idéer och ser det som att "sälja din själ"???????

  De flesta arbetsgivare i dag anställer helst människor som de känner, känner till eller som har goda rekommendationer inom samma bransch.

  Varför?? Om du hade läst igenom några hundra ansökningar skulle du veta att tre fjärdedelar kommer från människor som inte har rätt kompetens för eller VILL ha jobbet! Hälften av det som blir kvar är människor som rent geografiskt inte kan komma på tal och resten har bara 3-4 år kvar till pension .. och nu slutar jag för jag skulle kunna hålla på någon timme eller så utan att komma till punkt!

  Lycka till med att få ett högt och bra betalt jobb direkt efter utbildningen .. hoppas du har bra kontakter!

  SvaraRadera
 4. Är du så allmänt irriterad att du missade att jag sa att jag skulle haka på TROTS att det var ett dåligt förslag?? Vem f-n är dum här egentligen?

  Eller såg du min invädning att "det måste gå att kombinera med studierna" som fel? (Jag skall hoppa av för att ta ett praktikjobb på en myndighet???) Jag utbildar mig f*n till forskare.. Jag tror nog jag hellre fortsätter med det än hoppar av för ett praktikjobb på en svensk myndighet! Därav att "jag hakar på om det går att kombinera med studierna." Menar du på allvar att det skulle vara fel val???

  Så nej.. Jag är inte blivande reklamare, därav "tillfälliga reklamjobb".. Du vet nog inte vad det innebär, kallas också sånt som "representation": det innebär att man tex presenterar produkter, kanske jobbar med gratisprover, deltar i demonstrationer eller jobbar på diverse mässor med olika firmor. Det krävs ingen speciell kompetens förutom social kompetens (man lär sig allt om produkten "konceptet" man skall övertyga folk att köpa per jobb) och den sortens reklam är heller ingen bransch man kan bygga en kärriär inom.. Man hyr bara in unga människor för tillfälliga, mycket korta anställningar per jobb.

  Och nej - den uppgivna ersättningen för dessa praktikjobb ligger runt 3000 kr EFTER skatt..
  Riksnormen för bidrag är, skattefritt, ca 3600kr PLUS övrigt stöd för diverse räkningar OCH bidrag till hyra.. (Och dessa bidrag brukar kapas allihop även när någon praktiserar!) Således "tjänar" folk mer på att gå på bidrag rent pengamässigt.

  Och att sälja min själ var ju ett uppenbart skämt och handlade om ett jobb på skatteverket.. var tämligen tydligt!

  Varför läser du inte vad man skriver innan du klagar på allt och ingenting och drar udda slutsatser??

  SvaraRadera