torsdag 25 februari 2010

Så otroligt, ofattbart dumt ..???

LO har presenterat en rapport om heltid och enligt den ska den anställde själv bestämma om han eller hon vill utöka sin arbetstid från deltid till heltid.

Om den anställde begär det .. så är det bara för arbetsgivaren att lyda?

Detta ska gälla ALLA arbetsgivare. Även den lille företagaren som inte har mer arbetsuppgifter på kontoret än att en halvtidare kan klara av det .. och få tid över.

Det är inte svårt att räkna ut hur det kommer att sluta. Deltidsanställningarna kommer att försvinna och småföretagarna drar hellre ner på verksamheten än anställer deltidare som kan tvinga sig till att bli heltidare.

Alla som provar med en egen liten verksamhet för första gången .. massörer, naprapater, butiksförsäljning eller något annat som går att sköta på halv- eller kvällstid och bara fungerar med stöd av ett avlönat deltidsarbete .. ja, de får lägga ner såna dumheter!

Samma sak gäller den som äntligen fått lite fart på verksamheten och behöver lite extra hjälp för att prova på om det går att växa. Varför riskera den lilla vinst man själv ska leva på genom att anställa en deltid som plötsligt kräver heltidslön??

Så onödigt! Så in i baljan klåfingrigt och dumt! För enligt LAS (1997), har redan alla deltidsanställda förtur till heltidsarbete om det blir något ledigt och mycket mer kan man nog inte begära.

Fast det förutsätter ju att LO och i förlängningen S vill ha några småföretagare alls??

Det kanske de inte vill .. de kanske hellre vill satsa på stora olönsamma kolosser som SAAB och SAS ... och då är det ju rätt tänkt!

6 kommentarer:

 1. Det måste vara någon koppling som brunnit eller också har S någon som inte tänker så bra när det tänks.Skall någon med den inställningen styra Sverie? - Jag ryser.

  SvaraRadera
 2. Ibland blir man mörkrädd som småföretagare. Min man och jag är skiträdda för att ge folk fast anställning, med allt vad det innebär... så fram till det sista företaget vi hade, hade vi ENBART timanställda.

  SvaraRadera
 3. S dammsuger och försöker suga in alla osäkra. Kolla på de rika företagarna; de tjänar mammon på ditt slit, klart du ska ha betalt. De man är ute efter är fd kommunister som sedan tidernas begynnelse hatat kapitalism, kommersialism och individualism. "Upp till kamp"-osv.

  Vi och dem, utan att förstå att hugger de huvudet på kalven, då kan den inte mjölkas.

  SvaraRadera
 4. Kruxet är att deltiden missbrukas för att skapa en redundant arbetsreserv, i synnerhet inom vård och omsorg. Denna reserv hamnar utanför alla möjligheter till ett "vanligt" levene och skapar sociala problem. Jag hävdar - visst, deltid i viss utsträckning, men inte i någon generell systematisk policy. Därför hävdar jag att arbetsgivaravgiften skall räknas på heltidstjänst oavsett om det är heltid eller ej. Undantag då för studerande och deltidspensionärer.

  SvaraRadera
 5. Ett så genomgenialiskt förslag, det bara MÅSTE komma från Mona S..
  Ingen annan har den kapaciteten att kläcka ur sig något så urbota dumt..

  SvaraRadera
 6. Det ÄR ett vansinnigt förslag! Det förutsätter att alla deltidsanställda är anställda inom jättestora företag .. men det majoriteten av dem som söker deltidspersonal är nog småföretagarna, tror jag.

  Undantaget är vården .. som BDK .. påpekar. Där har man satt i system att ersätta frånvarande fastanställda, som inte beräknas återgå till arbetet, med vikarierande halvtidare med ovissa arbetsvillkor. Men det borde väl i allsin dar gå att lösa utan att gå till så extrema ytterligheter som LO verkar vilja göra.

  Rätten att bestämma sin egen arbetstid utan hänsyn till företagets ekonomi är ju i praktiken rätten till att bestämma sin egen lön.

  Varför ska bara deltidare ha den rättigheten???

  Det blir nästa fråga för LO i årets val och det ser jag verkligen fram emot!! ;-)

  SvaraRadera