onsdag 24 februari 2010

När jag vet vem jag är .. är jag lycklig då??

En ny studie visar att människor blir lyckligare från 46-års ålder och uppåt! Allra lyckligast är de som lyckats uppnå 74 år av någon anledning?

Orsaken ska vara att människan taggar ner efter 46, släpper tankarna på barn, husköp och allmänt stress. Men jag tror att det också beror på Självförtroende, Självkänsla och Självinsikt.

Vid fyllda 46 bör vi väl ha ett hyfsat självförtroende och veta vad vi kan prestera och ha tilltro till vår egen prestationsförmåga .. och då är vi ju fria att äta av livet med båda händerna, efter det att barnen börjat stå på egna ben och boendet förhoppningsvis är fixat. Då kan vi satsa ALLT .. prova något nytt, spännande, outforskat eller efterlängtat .. eller helt lägga av, vilket förmodligen kan ge någon form av lyckokänsla det med?

Med en bra självkänsla så vet vi väl också vad vi kan eller inte kan vid det laget .. vi vet vad vi kan förvänta oss av oss själva och kan satsa fullt ut .. eller låta bli, vilket kanske också kan kännas skönt om ansträngningen avskräcker.

Och förhoppningsvis har vi också lyckats med att uppnå en viss självinsikt vid dryga 45. Vi kan se oss själva på ett objektivt sätt och vet .. och kan roas av .. varför vi reagerar och beter oss så obeskrivligt korkat ibland ..

.. och sammantaget gör det att vi kan .. gå ut i livet med huvudet högt, leva ut våra drömmar utan att fundera över om det går för sig eller inte, misslyckas hellre än att vara passiva åskådare och lägga av alla förhoppningar om att bli någon annan än den vi blivit födda till.

Det är NU .. när du inte längre tror att du behöver bli så där obeskrivligt vacker och karismatiskt som du kan köpa de skorna som du trodde var för exklusiva för din obetydliga person. Det är NU.. du kan skaffa den frisyren och outfiten som omgivningen kommer att rynka på näsan åt och det är NU .. som det är dags att försöka genomföra det som alla andra ansett vara orealistiska drömmar ...

.. lär dig något nytt, skriv din bok, måla din tavla, starta eller lägg ner ditt företag eller stick i väg på ditt livs resa!

Det är väl självklart att man är lyckligast efter 46???

4 kommentarer:

 1. När jag har skrivit färdigt min avhandling om romanska tympanoner skall jag om möjligt ge mig ut och lifta till ställen jag vill se och som känns viktiga. Det blir utvalda kyrkor i Europa av ingen anledning annat än att jag vill se dem och vissa detaljer i dem som lockar extra. Liftar jag i rosa fjäderboa och chockrosa pumps så är det min ensak och för att jag vill det. Jag vet att min dotter hejar på mig å det grövsta och det är fint att ha den mentala backningen.

  SvaraRadera
 2. Barcelona!! Jag säger bara det, åker du till Barcelona utan mig blir jag djupt besviken. Jag har länge längtat efter att se den berömda kyrkan som jag inte orkar slå upp stavningen på .. du vet vilken jag menar i alla fall, eller hur?? ;-)

  SvaraRadera
 3. La Sagrada Familia.
  Ett MÅSTE.

  Jag har varit där. Och jag grät av rörelse inne i kyrkan när jag såg pelarna som så tydligt sträckte sig uppåt, uppåt och tolkade sin skapares djupa tro och längtan till Gud.
  Maken tyckte jag var lite fånig och en smula genant men det gav jag blanka f*n i.

  Jag vill dit igen.

  SvaraRadera
 4. Tack .. nu blev jag grymt avundsjuk!! Jag har längtat så länge men det har aldrig blivit av. Men någon gång kanske???????

  SvaraRadera