torsdag 25 februari 2010

Vad äter en koltrast???

Det bor två koltrastar i vår carport .. det är inget jag funderade så mycket på från början. För koltrastar det är ju .. fåglar .. koltrastar helt enkelt och inte så mycket att fundera över.

Men de har inte sett så glada ut? Som runda svarta bollar har de suttit i fågelmatsträdet och sett olyckliga och frusna ut emellanåt .. och då började vi läsa på och upptäckte att de egentligen inte alls ska vara här just nu. Att koltrasten var en flyttfågel hade jag ingen aning om, tänk vad man lär sig när det behövs.

Så då förstod vi att det kanske behövdes åtgärder på koltrastsidan också så att de överlever till den vår som börjar närma sig! Men vad äter en koltrast???

Frön?? Njaaa .. inte från fröautomaten i alla fall, men lite grand från marken. Vinbär från frysen??? Usch .. det var inget som någon fågel var intresserad av. Äpplen??? Jodå .. men de fryser och blir hårda och då är de inget kul längre.

Men ... RUSSIN!!!

Vilken fullträff .. i dag flyger koltrastarna tillsammans och ser glada ut. Puh!!!

I går lärde vi oss förresten också hur man vet att rådjur och hjortar slutat svälta!

För nu är utfodringsplatsen alldeles full av spillning vilket har saknats på mer än en vecka .. det kanske verkar vara en "skitsak" för er, men det fyllde oss med stor tillfredsställelse!!!

Februari 2012 .. Eftersom jag ser att många söker på "Vad äter en koltrast" så känner jag det som att jag måste tillägga att .. koltrastar äter helst äpplen, men de måste vara delade annars fattar de absolut ingenting.

4 kommentarer:

 1. Rätt märkligt det du skrev om koltrastar. Jag har varje vinter ungefär åtta koltrastar, och jag har också läst om äpplen, att det älskar dom. Mina struntar totalt i äpplena, även om dom inte är frysta. Däremot mumsar dom i sig av den vanliga fågelmaten. Mest på marken, men också ur automaterna. Skulle vara kul att testa russin, men det blir nog för dyrt. Lägger redan ut ca tusen kr i månaden på fågelmat. Men belöningen kommer, när jag vaknar i gryningen och för första gången hör koltrasten sjunga. Det bara inte finns något vackrare!

  SvaraRadera
 2. Du kan ju ge dom lördagsrussin!! :-)

  Men det går inte åt så många .. ca 10 st på två dar delat på två = 5 om dagen? En rätt stor burk kostade 13 kr och det är vad de får den här vintern. Jag läste att de har svårt med oskalade frön och det är därför de helst äter på marken av det andra fåglar har spillt??

  SvaraRadera
 3. "Mina" koltrastar älskar äpplen. De väntar alltid vid äppelstället

  SvaraRadera