fredag 26 februari 2010

Vad är deltid???

I går läste jag om LO:s förslag att deltidsarbetande själva ska få bestämma om de vill gå upp till heltid. Det vill säga, alla ska ha rätt att kräva heltid oavsett om det finns löneutrymme eller arbetsuppgifter som motiverar det?

Det var intressant att läsa reaktionerna .. för jag trodde i min enfald att de flesta deltidsarbetande gjorde det frivilligt och av eget val???

Black Diesel Knight pekade på att det inom vård och omsorg ofta förekommer utnyttjande av deltidsarbetande för att skapa en arbetsreserv. Det är sant .. men det finns också uttryckligen angivet i LAS att alla har rätt heltid när det finns kontinuerligt behov eller när någon slutar en heltidsanställning. Att tex hemtjänsten utnyttjar deltidsarbetande för att täcka in vaccanser som alla vet är permanenta .. det är något som borde ses över och utredas?? Visst borde det gå att lösa med de lagar som redan finns, eller???

En del kopplade genast ihop rätten till heltid mot arbetsgivarens vilja, med storföretagens bonusar??? Men många deltidsarbeten finns i småföretag där löneutrymmet för utökad arbetstid tas direkt från arbetsgivarens vinst/lön .. som i regel är så blygsam att han tjänar på att avstå från anställda och arbeta mer själv.

Andra anser att Alliansen "förstört" deltidsarbetena genom att "förstöra" möjligheten att stämpla upp till heltid?????? Jag har en bekant som fick sina möjligheter förstörda, så jag har sett på nära håll hur jobbigt det kan vara. Hon arbetade halvtid i 9 år och tog hand om sina hundar resten av tiden .. det hade aldrig fungerat utan möjligheten att stämpla upp. Visserligen fick hon gå en kurs i teckenspråk, 2 tim i veckan under en tid, för att få nya timmar, men det var det ju värt. Fast varför vi andra skulle betala hennes halvtidshobbyverksamhet genom fackföreningsavgifter eller skatter ... det fick jag aldrig klart för mig??

Många studerar eller har .. som min bekant .. egna rätt olönsamma verksamheter som tar tid. En del sysslar med hästar, hundar eller katter i stor skala, andra vill bygga upp ett eget företag men behöver sidoinkomster medan det pågår och ytterligare en del är beredda att leva ett enkelt liv för att få möjlighet till mer fritid. Sedan har vi många som inte kan eller orkar arbeta heltid .. som är halvt sjukskrivna eller sjukpensionerade .. vem vågar anställa dem?? Tänk om de tillfrisknar och/eller kräver heltid .. ?

Om alla arbetsgivare, oavsett behov, är skyldiga att ge sina deltidsanställda heltid om de begär det ... ska inte då samma skyldighet finnas hos arbetstagaren?? Om företaget kräver det är du tvungen att arbeta heltid vare sig du vill det eller inte??

Om du får rätten att bestämma din egen arbetstid så innebär ju det i praktiken att du får rätten att höja din lön??

Det är ju ORÄTTVIST gentemot alla andra som redan arbetar heltid!!

Jag väntar med spänning på LO:s lösning av det problemet!!

4 kommentarer:

 1. LOs lösning kommer nog samtidigt som röd-gröna rörans "förändring" av RUT-avdraget.Skall bli spännande att få information om vad "förändringen" innebär både för dem som utför tjänsten och de sombetalr för den.

  SvaraRadera
 2. Haft problem att kommentera. Ibland går det ibland inte. Tittar in här och läser hur som haver...

  SvaraRadera
 3. Samtidigt som man går ut med förslaget om deltid - vore det inte lämpligt att hålla rent framför egen dörr. Jag menar - hur många rödstyrda kommuner och landsting är det inte som tillämpar deltiden på det tvivelaktiga sätt som jag beskrev tidigare inom vården.

  SvaraRadera
 4. GRANNY .. RUT-avdraget, det som vi INTE ska ha eftersom det är dåligt men som ska vara kvar tills vi får råd att ta bort det så att det inte uppstår några orättvisa klassklyftor när det gäller skitiga hem?? Är det det du menar?

  HENKE .. vad trist att du inte kommer igenom alla underliga spärrar här??? Men NÄR du gör det kan du väl spara koderna åt mig .. snälla!! .. jag samlar och forskar .. ;-)))

  BDK .. Det är väl framför den egna dörren som det är som värst, inbillar jag mig och där finns verkligen ett område för LO att utforska. Samma sak gäller bemanningsföretagen som konstigt nog har goda avtal med .. just LO? Är det några så är det väl de som är anställda där?

  SvaraRadera