onsdag 17 februari 2010

ALLA makthavare bör granskas, men ..

.. den största av dem alla slipper helt undan med halvsanningar och förtiganden.

Då talar jag om media som är vår i särklass största opinionsbildare!

När det gällde paniken vid svininfluensan var det lika många som målade fan på väggen som manade till besinning och faktakontroll .. men gissa vilka som gav de bästa rubrikerna??

Samma sak gällde den helt urflippade debatten om "utförsäkringarna" ... alla som hamnade mellan två stolar fick hjärtslitande helsidor i kvällspressen medan de som fick det bättre och en andra chans räknades som dåliga nyheter och helt förtegs.

Nu jagas det fuskare i Moderaterna .. och det är väl bra, fusk och oegentligheter ska alltid uppmärksammas .. men det måste väl ändå finnas utrymme för kontroller och utredningar innan journalisterna skriker om mörkläggning och "locket på"??

Och varför är det så stor skillnad mellan fusk och fusk?? I Oxelösund har en socialdemokrat lovat värva röster till partiet genom att stå för medlemsavgiften ... men då är det bara "på skoj"??

Det är bra och önskvärt att makthavarna granskas .. men vi kanske skulle behöva lite seriös granskning av de "nyheter" som presenteras också.

Jag är så trött på att ständigt upptäcka att jag blivit förd bakom ljuset och inte fått veta alla fakta bakom de braskande rubrikerna och jag vet att jag har hört ordet "pressetik" någonstans, någon gång .. men jag kommer inte ihåg när eller var???

3 kommentarer:

 1. Pressetik - ett flerstavigt ord. Man slipper sådana om man bara skriver om Rosing och Gynning. Då behöver man inte fundera på vad man hörde på journalistutbildningen om man råkade vakna upp på lektionerna.

  SvaraRadera
 2. Pressetik! Ett så vackert ord, och så osynliggjort det blivit. Jag är så gammal så jag har både hört det och fått vetskap om vad det betyder. En gång förknippades det med chefsredaktören för "Göteborgs Handels och Sjöfartstidning" och hans ståndaktiga agerande under andra världskriget.Det var länge sedan.

  SvaraRadera
 3. Det står illa till med pressetiken om det senaste tillfället det nämndes var i samband med andra världskriget???

  Och även när det gäller icke-händelser utförda av kännigendisar från såpavärlden så tycker jag att man ska handskas rätt och riktigt med både fakta och ställningstagande .. om man vill göra anspråk på att vara opartisk och för det fria ordet!!

  SvaraRadera